HERKES İÇİN ACİL SAĞLIK DERNEĞİ (HİASD)AFET YÖNETİM TAKIMI
YANGIN & YANGIN SÖNDÜRME
EĞİTİMİ RAPORU
HİASD AFET YÖNETİM TAKIMI üyesi olan 19 kişi, 9 Nisan 2022 Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Eğitim Merkezi’nde YANGIN & YANGIN SÖNDÜRME eğitimi aldı.
EĞİTİM İÇERİĞİ
İlk bölümdeki AFET BİLİNCİ konferansı, Ahmet Taşan ve Ahmet Koca adlı eğitimciler tarafından verildi.
Eğitimde şu başlıklar paylaşıldı:
Eğitimde şu başlıklar paylaşıldı:
1-Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında neler yapılmalı; deprem çantamızda neler bulunmalı, deprem anında “çök – kapan – tutun” yöntemi nasıl uygulanmalı.
2-Eğitimciler yaşadıkları deneyimleri paylaştı ; en çok ölümün yaşandığı yerlerin merdiven ve asansör boşlukları olduğu vurgulandı.
3-En son yaşanan İzmir depreminde çöken binaların pek çoğunun inşaatında kullanılan malzemelerin, çok kolay dağılan, zayıf malzemelerden oluştuğu belirtildi. Gösterilen görsellere göre, iyi inşaa edilen bir binada kolonlar sayesinde hayat üçgeni oluşturacak boşluklar bulunabilir.
4-Sel, toprak kayması, tsunami vb. gibi doğal afetlerle ilgili teorik bilgiler paylaşıldı.
5-Yangın anında neler yapılması gerektiği, yangının ne olduğu, yangın tüplerinin nasıl kullanıldığı bilgileri aktarıldı.
ÇARPICI NOKTALAR
1- Pek çok çeşitte yangın tüpü bulunmaktadır. Yangın tüplerinin üzerinde yazan A-B-C gibi harfler yangın anında, yangının kaynağına göre hangi tüpün kullanılacağını belirtmektedir:
A-KATI,
B-SIVI,
C-GAZ.
2-Mutfakta çıkan yangınlarda (tava veya tencere vs. kaynaklı) yangın söndürme tüpü kullanılmamalıdır. Burada yapılması gereken, tencerenin kapağını hemen kapatarak oksijeni kesmek ve böylece yanma olayı için gerekli olan oksijen maddesini ortamdan almaktır.
3-Yangınlar hiç beklenmedik durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Fişi takılı kalmış bir televizyon, saç kurutma makinesi vs. de kolayca yangın başlatabilir.
4-Bir elektrikli aletin hep aynı prizde kullanılmaması da doğru olacaktır. Bu durum elektrik kablolarının aşınmasına bağlı olarak, yangın riskini ortaya çıkarmaktadır .
5-İlk 10 saniye içerisinde yangına müdahale edilemezse, o süreden sonra risk alınmaması gerekir ve oda kapısının – pencerelerinin kapatılarak yangının bütün eve yayılması engellenebilir. Bu noktada itfaiye aracı gelene kadar yangın alanından uzak durulmalıdır.
6-Temin edilen yeni araçlar ve gelişen teknoloji sayesinde İzmir’de bir itfaiye aracı ortalama 4-5 dakikada yangın yerine ulaşmaktadır. Bu süre uluslararası standartların bile üzerindedir. Ancak müdahele için bu süre bile geç olabilir. Bireylerin erken söndürme girişimi çok etkilidir.
7-İnsan bedeninin yangında sıcaklık, zehirli gazlar ve oksijen yetersizliği sebebiyle yaşaması olanaksızdır. Bir yangın durumunda içeride kalan bir bireyi kurtarmaya çalışmak içeriden birden çok ceset çıkmasına neden olmaktadır. Sakin kalınmalı ve itfaiye aracının gelmesi beklenmelidir.
ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ DENEYİMLER
– Bir orman yangını durumunda sorumluluk öncelikle Orman Genel Müdürlüğündedir.
– Yangınlar ilk olarak dış kısmından söndürülmeye başlanmalı, yavaş yavaş merkeze doğru gidilmelidir.
– Yangın söndürme işlemine gönüllü olarak katılan bireyler soğutma işleminde görev almalı ve söndürülen yangının tekrar alevlenmesini engellemelidir.
ACİL İZMİR:
Deprem veya herhangi bir doğal afet anında telefonunuz yanınızda olduğu sürece acil yardıma gelecek olan itfaiye görevlileri ve arama kurtarma ekiplerinin GPS üzerinden sizin yerinizi, kaç kişi olduğunuzu tespit edebileceği ve kurtarma ekibi geldiğinde düdük çalarak yerinizi belli edebileceğiniz İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulmuş bir uygulamadır. Android veya apple telefonlarınıza kolaylıkla indirebilirsiniz ve indirmelisiniz .Aynı zamanda uygulamada afetlerle ilgili teorik bilgiler de yer almaktadır.
DEPREM SMİLATÖRÜ
Teorik paylaşımların ardından deprem simülatöründe 7.0 büyüklüğündeki bir depremde ne yaparız konulu bir simülasyon gerçekleştirildi. Burada bizlere takılan sanal ortam gözlükleriyle örnek bir ev ortamı gösterildi ve deprem anında hayat üçgenleri belirlendi. Burada bizden istenen hayat üçgenini bulmamız, çök-kapan-tutun yapmamız , düdüğü çalmamız ve deprem bittikten sonra da vanaları kapatmamızdı.
YANGIN SÖNDÜRME
TOROS Eğitim Merkezi’nde “yangın simülasyon alanı” tanıtıldı ve yangın söndürme tüpü ile yangına müdahale edildi. Her birimiz yangın söndürme tüplerinin piminin nasıl çekildiğini, nasıl kullanıldığını ve bitmiş bir yangın tüpünün yan yatırılması gerektiğini öğrendik. Bunun yanı sıra yangın söndürme aracındaki bütün teçhizatlar teker teker tanıtıldı.
SONUÇ:
- HİASD Afet Yönetim Takımı, “Yangın ve Yangın Söndürme” eğitimi ile eğitimin dördüncü bölümünü de tamamlamış oldu:
- Teorik Afet Yönetim İlkeleri Online Eğitimi,
- 10-12 Kasım 2021’de düzenlenen Kamp çalışması,
- Telsiz Eğitimi,
- Yangın Söndürme Eğitimi..
- İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi ile düzenlenen eğitim, olası afetlerde gerekli işbirliği ve iletişim sağlamak açısından faydalı oldu.
- Toros Eğitim Merkezi olanaklarını tanımamız çok değerlidir.
- İzmir İtfaiye’nin sahip olduğu araçların donanım ve kapasitesini görmek güven verdi.
- Takım çalışması ve birlikte ortak zaman geçirmemiz etkili oldu.
- Ulaşım ve yemek olanakları İzmir İtfaiyesi tarafından karşılandı.
- Eğitim ve uygulamalar ile ilgili görseller HİASD Sosyal Medya Hesapları aracılığı ile gönüllülerimize ulaştırıldı.
- HİASD Afet Yönetim Takımı’nda lise öğrencilerimizden gönüllüler de yer aldı.