Hastane Afet Planı (HAP) ve Kurum Afet Planı (KAP) 2011 konferansı ve tatbikatı 25-26 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi…
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle, ABD’nden davet edilen HAP kurucusu dünyaca ünlü Dr. Donald Walsh katılımıyla, 25-26 Kasım 2011 tarihleri arasında, Hastane Afet Planı (HAP) ve Kurum Afet Planı (KAP) konferans ve tatbikatları yapıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından ve farklı ülkelerden 80 değişik meslek grubundan, 109 kişinin katılımcı olduğu konferansta; hastanelerin, işyerlerinin, fabrikaların depreme hazırlanmasına yönelik bilgiler verilerek, uygulamalı tatbikatlarla teorik anlatımlar pratikle pekiştirildi.
Tatbikat öncesi, konferans açılışında konuşan D.E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün bu tür çalışmaların çok önemli olduğunu, bu çalışma sonrası katılımcıların afet durumunda çalışacakları ekiple mutlaka dost olmaları gerektiği, sadece afet anında değil, öncesinde iyi çalışan ilişkilerinin afet durumunda herkesin işini kolaylaştıracağını kaydetti.
İzmir Büyük Şehir Belediyesi başkanvekili Uz.Dr. Sırrı Doğan ise belediyelerin bu konuya desteğinin tam olduğunu bu ve buna benzer panellerden belediye olarak faydalandıklarını ve tüm halkımızı bilinçlendirmeyi amaç edindiklerini belirtti.
Türk Tabipler Birliği İzmir Tabip Odası başkanı Prof. Dr. Erdener Özer tüm katılımcılara teşekkür ederek, tüm hastanelerimizin ve sağlık personelimizin eğitimli olmasının en başta profesyönel yöneticiler olan bizlere fayda sağlayacağını belirtti.
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu, “Dışarıda meydana gelen bir afet sonrası fabrikamızda ya da işyerimizde ciddi yıkımın, zararın ortaya çıkma ihtimalinin sürekli göz önünde bulundurulması gerektiği, depreme hazırlığın önemine değinerek, şöyle devam etti:
“Hastane Afet Planı (HAP) ve Kurum Afet Planı (KAP), afet sırasında süratle olaya müdahale eden, belirli bir sistem içinde olaya yaklaşan, müdahale eden kişilerin görevlerinin çok iyi tanımlandığı düzenli kayıtların tutulduğu ve her alanda ortak dilin kullanıldığı afetle mücadele sistemidir. Bu sisteme göre afet haberi alınır alınmaz, hastane ve kurum afet komuta merkezi kurulur; acil servis ve hastanenin tüm birimleri plana göre harekete geçirilir; hastane içi araç ve insan trafiği güvenlik ekiplerince kontrol altında tutulur. Medya ve hasta yakınları için özel bölümler kurulur; uygun bir haberleşme ağı sağlanır; şehir afet komuta merkezi ile sürekli koordinasyon sağlanır ve bu işle ilgili bir kişi görevlendirilir.”
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Konferans Salonlarında gerçekleştirilen söz konusu etkinlik Türkiye’de son yıllarda bu alanda yapılan en önemli çalışma olmasıyla dikkat çekti.