Sayın Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerdeki bir konuşmasında “Acile kız bakmaya gidiliyor!” anlamında sözler söyledi. Sağlık hizmetlerinde yaratılan olumluluk ve hoşnutluğu kendince tanımlamayı amaçladığı anlaşılan bu sözlere gülünüp geçilebilirdi.
Ancak, biraz düşündüğümüzde bu sözler üzerine bir şeyler söyleme gereği duyduk!
Bir sayı vererek başlayalım!
Türkiye’de geçtiğimiz yıl içinde acil servislere yapılan toplam başvuru sayısı 115 milyondur. Bu sayı nüfusumuzun kabaca 1.5 katıdır. Genelde sağlık hizmeti ve özelde acil sağlık hizmetlerinin kalbi durumunda olan acil servisler bizce gülmeceye değil ciddiyete konu olması gereken mekânlardır.
Bizler bu işin içindeki kimseler olarak acil servislere kız bakmaya gelenlere rastlamadık. Ancak, katkı payı kıskacından kurtulurum umuduyla acil servislere başvuran sayısız insanımız olduğunun fazlasıyla farkındayız.
Aile Hekimine, Devlet Hastanesine ya da Üniversite Hastanesine başvurduğunda en düşük 5 TL olmak üzere, 8 ve 12 TL’ye varan katkı payı ödeme zorunluluğuyla yüz yüze olan vatandaşlarımız, bu ücretleri ödememek için Acil Servisleri tercih etmektedir.
Acil Servislere bir yılda 115 milyon hasta başvurusunun önemli bölümünün gerçek anlamda acil olmadığını çok iyi biliyoruz. Ancak, adı üstünde acillerin birincil görevleri olmayan başvurularla oyalanması, vatandaşın sağlıktaki uygulamalar nedeniyle gerekmediği halde acillere başvurmaya zorlanması çok önemli bir sorundur. Sayın Başbakan’ın gülümseten sözleri bu önemli sorunu gündeme getirmesi bakımından yine de yararlı olmuştur düşüncesindeyiz.
Diğer yandan, “acil serviste kız bakmaya gidiliyor” sözleri hem oraya başvuranlar hem de o başvuruyu karşılayanlar bakımından sorunlu ve aşağılayıcıdır. İnsanımız acil servislere acil servisleri ilgilendirmeyen gerekçelerle başvurabilmektedir. Bu doğrudur. Ancak, kız bakma değil paran kadar sağlık anlayışının yarattığı ekonomik yıkımdan kurtulma amaçlıdır bu gereksiz başvurular.
İnsanımızı acil servis gibi ciddi bir alanda izdivaç meraklısı gibi görmek tek sözcükle insanımızı aşağılamak anlamına gelmektedir.Öte yandan, sağlık çalışanlarının hayırlı işlere konu edilen nesneler gibi gösterilmesi de bu kutsal hizmetin göz ardı edilmesi ve pek çoğumuzun aklına gelebilecek ağzımıza alamayacağımız konumlarla özdeşleştirme anlamına gelir ki; hem insanımız hem de sağlık hizmeti veren özverili hekim ve sağlık çalışanlarının bu konuma düşürülmesine sessiz kalmamız düşünülemez.
Acil hasta bakımı, Acil Servislerin yönetimi ciddi işlerdir. Bu gibi konularda şaka yapılmasını uygun bulmadığımızı vurgulamak isteriz. Başbakanlık Makamı’nı da konuyu hafif göstermek yerine, çözüm bulmaya davet ediyoruz.
Sayın Başbakan’ın amacını aşan sözlerini şakayla özdeşleştirmek isteriz.
Yok eğer, sözlerinde ciddiyse gözden geçirmesi ve özür dilemesi kaçınılmaz bir zorunluluktur düşüncesindeyiz.
İZMİR TABİP ODASI HERKES İÇİN ACİL SAĞLIK DERNEĞİ (HİASD)