Afetler hastanelerimizin kapasitesini aşan sayıda hasta ya da yaralının hastaneye herhangi bir nedenle aniden ve aynı zamanda başvurmasına neden olan olaylardır. Bu, bazen bir deprem, sel gibi büyük bir doğal afet olabilirken; bazen de hastane yakınlarında meydana gelen trafik kazası veya yangın nedeniyle aynı anda onlarca yaralının getirilmesinden de kaynaklanabilir.
Hastane Afet Planı – HAP, afet sırasında süratle olaya müdahale eden, belirli bir sistem içinde olaya yaklaşan, müdahil kişilerin görevlerinin çok iyi tanımlandığı düzenli kayıtların tutulduğu ve her alanda ortak dilin kullanıldığı afetle mücadele sistemidir. Bu sisteme göre afet haberi alınır alınmaz, hastane afet komuta merkezi kurulur; acil servis ve hastanenin tüm birimleri plana göre harekete geçirilir; hastane içi araç ve insan trafiği güvenlik ekiplerince kontrol altında tutulur; medya ve hasta yakınları için özel bölümler kurulur; uygun bir haberleşme ağı sağlanır; şehir afet komuta merkezi ile sürekli koordinasyon sağlanır ve bu işle ilgili olarak bir kişi görevlendirilir.
Yukarıda bir örneği paylaşılan Hastane Afet Planı – HAP konusunda, 25-26 Kasım 2011 tarihlerinde Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD) ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin katkılarıyla DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Konferans Salonlarında ABD’den davet edilen konunun uzmanları Dr. Donald Walsh ve Dr. Jeffrey Arnold’un katılımıyla konferans ve tatbikatlar düzenlenecektir. Katılımızı dileriz…
HİASD (Herkes İçin Acil Sağlık Derneği)
İzmir Tabip Odası
Ayrıntılı Bilgi ve Katılım Başvurusu için:
463 1133/12 Nazlı AKKAŞ (İzmir Tabip Odası)
0530 972 9832 Hatice KILIÇASLAN (HİASD)