“Herkes İçin Acil Sağlık Derneği”nin aylık bilgilendirme toplantıları devam ediyor.
Ölümü anlamak kolay mı?
Ölümü anlayan var mı?
Ölümün ne olduğunu, nasıl olduğunu?
Acı var mı, yok mu?
Hayat kurtaran, hayat kurtarmak için ilkyardım öğrenen, acil tıbbı kendine meslek ve yaşam felsefesi edinen bizler, sizler için “Ölümü” tanımak önemli. Böylece yaşamayı ve yaşatmayı daha kolay öğrenebiliriz. Kıymetini de.
Mart 2013 ayı davetli konuşmacımız Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Öğretim Üyesi Sn. Yrd. Doç. Dr. Ahmet UHRİ idi. Bu faaliyetimiz 19.Mart.2013 Salı günü saat 17:00’de İzmir Fuarı, 1 No’lu Hol, toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Açılışta “Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” Genel Sekreteri Doç. Dr. Gürkan ERSOY Ahmet UHRİ Bey’in özgeçmişini, derneğimiz asistanı Sn. Nazlı KOMAĞ gelen tebrik ve teşekkür mesajları, telgraflarını dinleyiciler ile paylaştı.
Ahmet Uhri Bey 1 saate yakın süren canlı, dinamik ve dikkat çeken sunumunda ölüm gerçeğine felsefik yaklaşım ve bir arkeolog gözüyle baktı, duygu ve düşüncelerini paylaştı.
İşte sunumdan, üzerinde düşünmemiz gereken bazı başlıklar:
1. Öncelikle şunu kabul etmelisiniz; ne kadar olanaksız gelse de siz, ben, ya da bir başkası, yani hepimiz öleceğiz! Herkes ölecek!
2. İnsanın ölümü kabullenişi epey bir zaman almış gibi gözükmekte. Hatta gündelik yaşamda hemen hiç aklımıza getirmiyoruz ya da getirmemeye çalışıp, gürültüyle boğuyoruz ölümün sessizliğini.
3. Ölüm:
Bir insan, bir hayvan veya bir bitkide yaşamın tam ve kesin olarak sona ermesi.
Cansızlarda ölüm, varlığın varoluş halinin sona ererek, niteliksel ve niceliksel anlamda biçim değiştirmesidir.
Canlılar söz konusu olduğunda, en yalın tanımıyla hücrenin, organın veya organizmanın yaşamsal fonksiyonlarını tamamen yitirmesi ya da canlı olma halinin sona ermesi anlamına gelir.
4. Ölü gömme ne anlama gelir?
a. Ölümün benzersizliğinin farkına varılması,
b. Bir gün öleceğinin farkına varmak,
c. Kendi varlığının farkında olmak,
d. Bilinç,
e. Ruh ve Öteki dünyanın icadı,
f. Dinlerin icadı,
g. Tanrının icadı,
5. Ölü gömme ile yapılmak istenen nedir?
a. Termodinamik bir ilke olarak irreversibil/tersinmez bir prosesi reversibil/tersinir hale getirme çabası denebilir.
b. Ölümün geriye dönüşünün olmaması bir başka deyişle tersinmez oluşunun rahatsız ediciliği insanoğlunu bu olayı geriye döndürebilme çabası içine sokmuş gibi gözükmekte.
c. Ayrıca canlılığın kendisi termodinamiğin ikinci yasasına aykırı bir durumdur.
d. Bir başka deyişle yine termodinamik yasaya göre kapalı bir sistemde entropinin artışı sonuç olarak düzensizliği ve sistemin çözülüşünü getireceğinden, bu ilkeyi insana ya da herhangi bir canlıya uyguladığımızda ve canlılığın kendisini kapalı bir sistem olarak düşünürsek, bu sistemin zamana bağlı olarak artan entropisi sonuçta ölümü getirecek ve canlının görünür hali yani bedeni ölümle birlikte çözülerek farklı bir biçime yönelecektir.
e. Dolayısıyla ölü gömmeyi buna bir karşı duruş olarak okumak yanlış olmasa gerek.
Değerli konuşmacımız Yrd. Doç. Dr. Ahmet UHRİ, özetle şunu vurgulamaya çalıştı:
“Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün İmkânsızlığı”nı… Sunumun sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Sn Uhri’ye dernek başkanımız Uzm. Dr. Ülkümen RODOPLU tarafından teşekkür edildi ve plaketi kendisine takdim edildi.