Herkes İçin Acil Sağlık Derneği halk konferansının Kasım ayı konusu “Organ Nakli ve Organ Bağışı” oldu.
Konuşmacı, İzmir İl Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Özlem Haydaroğlu idi. Konferans 7 Kasım 2017 tarihinde İzmir Sanat Oditoryum’da gerçekleşti. Salonun tıka basa dolduğu ve ilginin yüksek olduğu konferansın açılış konuşması yönetim kurulu üyemiz Zuhal Aksoy tarafından yapıldı. Şehitlerimiz, Mustafa Kemal Atatürk anısına yapılan saygı duruşundan sonra hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Arkasından Dr. Özlem Haydaroğlu Organ Nakli ve Organ Bağışı konularında açıklamalarda bulundu.
Türkiye Organ Nakli’nde dünya ülkeleri arasında oldukça iyi konumda. 2016 yılında 1391 karaciğer ve 3414 böbrek nakli yapıldı ve dünyada en çok organ nakli yapılan ilk 5 ülke arasında yer aldı.. Ancak kadavradan diye bilinen yani beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan yapılan nakillerin oranı diğer ülkelerden oldukça geride olduğu anlaşıldı. Yeterli sayıda kadavra organ bağışı olmadığından organ bağışı bekleyen hastalara bağış sadece yakınlarından yapılabiliyor. Bu da şunu gösteriyor: aile bağları yakın ve güçlü ancak toplumsal olarak birbirimize destek olma konusunda aynı başarıda değiliz. Aslında ölünce toprak altında çürümeye terk edilen organları ihtiyacı olanlara kazandırmadığımız için sadece anne, baba, kardeş, çocuk ve eşlerin organlarını almak zorunda kalmaktayız. Bu durum da ülkemizde ne yazık ki binlerce kişinin organ bağışı beklemesine neden olmaktadır. Hatta bağış bekleyen birçok hasta bu süreçte hayatını kaybetmektedir.
18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan her birey kendi isteğiyle bağış yapabilir. Eğer bir kişi organ bağışında bulunmak isterse; eğitim ve araştırma hastanelerine organ nakli yapan tüm kamu ve özel hastanelerin organ nakil koordinatörlüklerine başvuru yapabilir. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı sistemine kaydedilir. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa bu kişinin birinci derece yakınlarından onay alınmaktadır. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu aileleri ile paylaşmalıdır. Bağış yapmış bir kişinin organlarının alınabilmesi için o kişinin tıbbi olarak hayatını kaybetmiş olması gerekiyor. Yani beyin ölümü gerçekleşmelidir. Bitkisel hayatta olmak tıbbi bir ölüm olarak kabul edilmez. Bu kişinin şuuru açık olmasa da solunum makinesine bağlı olsa da eğer o kişi bitkisel hayattaysa organları alınamaz. Beyin ölümü kararı ise 1993 yılında çıkan yasa gereği kardiyolog, nörolog, nöroşirurji ve ansetezi uzmanlarından oluşan, organ nakli ekibi dışında başka bir ekip tarafından verilir. Kişiyi her bir uzman ayrı ayrı değerlendirir. Beyin ölümünün tespitiyle ancak bu kişi donör adayı olabilir.
Dr. Özlem Haydaroğlu güzel sunumunun ardından salondan gelen soruları yanıtladı. Daha sonra kendisine derneğimizin konuşmacılara vermiş olduğu armağan ‘Nutuk’ hediye edildi. Ardından salonda bulunanlardan organ bağışı yapmak isteyenlere orada form doldurarak organ bağışı yapmaları sağlandı ve eğitimin sonunda yönetim kurulumuzun kararıyla bundan böyle Herkes İçin Acil Sağlık Derneği üyelik formlarına organ bağışı yapmak isteyenlerin bunu kabul edip etmeyecekleri sorusu eklenme kararı alındı.